Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

Επεμβατικές τεχνικές στην ΧΑΠ

 Αναφερόμαστε σε νεότερες παρεμβάσεις οι οποίες προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα της αναπνοής του ασθενούς και κατ’ επέκταση την αντοχή τους . Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται  είτε βρογχοσκοπικά από τον πνευμονολόγο είτε χειρουργικά από τον θωρακοχειρουργό.

Lung volume reduction surgery (LVRS): Αναφέρεται στην διαδικασία μείωσης χειρουργικά του όγκου των πνευμόνων στην αντιμετώπιση του εμφυσήματος τελικού σταδίου. Μετά από μελέτη σε επιλεγμένες ομάδες ασθενών σύμφωνα με τον Wan IYP, Toma P, Geddes DM, et al. (chest 2006; 129:518-26) έχει αποδειχθεί ότι παρά το υψηλό κόστος βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με νόσο των άνω λοβών και χαμηλό επίπεδο αντοχής στην άσκηση. Ωστόσο η συγκεκριμένη παρέμβαση συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και ειδικότερα στους ασθενείς με  FEV1  μικρότερη του 20% σε σχέση με την φυσιολογική τιμή και ομοιογενή κατανομή του εμφυσήματος ή με διαχυτική ικανότητα των πνευμόνων DLCO μικρότερη του 20% του προβλεπόμενου.

Bronchoscopic interventions: Αναφέρεται στην ενδοβρογχική τοποθέτηση υλικών προκειμένου να αφαιρεθούν από την λειτουργικότητα του πνεύμονα εμφυσηματικές περιοχές. Η συνηθέστερη παρέμβαση είναι η τοποθέτηση ενδοβρογχικών βαλβίδων (endobronchial valve, EBV). Οι βαλβίδες αυτές είναι εμφυτεύματα ενδοβρογχικά από σιλικόνη. Τοποθετούνται έτσι ώστε οι βαλβίδες να είναι μιας κατεύθυνσης και έτσι να εμποδίζουν την είσοδο του αέρα στον εμφυσηματικό πνεύμονα και επιτρέποντας ταυτόχρονα την έξοδο του αέρα προς το ανώτερο αναπνευστικό. Αποτέλεσμα είναι σιγά σιγά να αφαιρείται ο αέρας και το κομμάτι αυτό του πνεύμονα να ατελεκτατίσει πετυχαίνοντας έτσι λειτουργική πνευμονεκτομή  χωρίς ωστόσο να έχει γίνει χειρουργείο.

Bulectomy: Αναφέρεται στην χειρουργική αφαίρεση των εμφυσηματικών κύστεων. Σε κάποιους ασθενείς έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την δύσπνοια, βελτιώνει την λειτουργικότητα του πνεύμονα και αυξάνει την αντοχή. 

Transplantation: Αναφέρεται στην μεταμόσχευση πνεύμονα, η οποία σε κάποιους ασθενείς που έχει πραγματοποιηθεί έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την λειτουργική χωρητικότητα του πνεύμονα.

Οι παραπάνω τεχνικές δεν έχουν εφαρμοστεί σε μεγάλη μερίδα Ελλήνων ασθενών. Έχουν ξεκινήσει και εφαρμόζονται στην Ελλάδα κυρίως στον ιδιωτικό τομέα αλλά λόγω του υψηλού κόστους η προσέλευση των ασθενών με ΧΑΠ είναι αρκετά μικρή. Στον τομέα των μεταμοσχεύσεων μέχρι το 2018 δεν υπήρχε καμία πρόοδος στην Ελλάδα καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία μεταμόσχευση πνεύμονα ανεξαρτήτου παθήσεως. Το 2019 ξεκίνησαν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στην Ελλάδα υπό την εποπτεία  καθηγητών Ιατρών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών .με το συνολικό κόστος να το αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο.   

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο