Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

Σπιρομέτρηση

  • Τι είναι η σπιρομέτρηση;

  • Σπιρομέτρηση Φυσιολογικές τιμές

  • Σπιρομέτρηση πώς γίνεται

  • Που μπορώ να κάνω σπιρομέτρηση 

Τι είναι η Σπιρομέτρηση;

Σπιρομέτρηση είναι η σημαντικότερη εξέταση στην διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Χωρίς αυτή την εξέταση δεν μπορεί να τεθεί η διάγνωση της ΧΑΠ. Είναι αρκετά εύκολη δοκιμασία και μπορεί να γίνει ακόμα και στην οικία του ασθενούς από τον πνευμονολόγο με φορητό σπιρόμετρο. Ο ασθενής καλέιται να πάρει μια βαθιά εισπνοή και στην συνέχεια να εκπνέυσει με όλη του την δύναμη από το στόμα (ταυτόχρονα με ρινοπιεστρο σφραγίζεται η μύτη) για τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα.  Οι σημαντικότερες μετρήσεις που γίνονται με την σπιρομέτρηση είναι η FEV1, η FVC και ο δείκτης Tiffeneau. Οι φυσιολογικές τιμές της FVC, της FEV1, και του λόγου FEV1/FVC καθορίζονται αποκλειστικά από το ύψος του ασθενή, την ηλικία, το φύλο και την φυλή.  

FVC: Δυναμική ζωτική χωρητικότητα: Είναι ο συνολικός όγκος αέρα που εκπνέεται σε μία βίαιη εκπνοή μετά από μία βαθιά εισπνοή.

FEV1: Δυναμικά εκπνεόμενος όγκος στο πρώτο δευτερόλεπτο: Έίναι ο όγκος αέρα που εκπνέεται κατά την εκτέλεση της FVC στο πρώτο δευτερόλεπτο.

FEV1/FVC: Δείκτης Tiffeneau: Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε το ποσοστό της FVC που εκπνέεται στο πρώτο δευτερόλεπτο.

Για να τεθεί η διάγνωση της ΧΑΠ θα πρέπει υποχρεωτικά ο λόγος FEV1/FVC να είναι λιγότερο από 0,7. Βασική προυπόθεση είναι η τιμή αυτή να παραμένει μικρότερη από 0,7 και μετά την χορήγηση βοργχοδιασταλτικού φαρμάκου. Για αυτόν τον λόγο γίνεται χορήγηση, τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την εκτέλεση της, ενός εισπνεόμενου β2- διεγέρτη (σαλβουταμόλη).

Η σπιρόμετρηση για την διάγνωση της ΧΑΠ δεν μπορεί να εκτελεστεί πάντα, υπάρχουν απόλυτες και σχετικές αντενδείξεις. Στις απόλυτες αντενδείξεις περιλαμβάνονται πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου, πρόσφατος πνευμοθώρακας, γνωστό εγκεφαλικό ανεύρυσμα, πρόσφατη πνευμονική εμβολή και πρόσφατο χειρουργείο οφθαλμών, θώρακα ή κοιλιάς.  Στις σχετικές αντενδείξεις συμπεριλαμβάνονται η πρόσφατη λοίμωξη αναπνευστικού (μειώνει την αξιοπιστία της στην διάγνωση της απόφραξης στην ΧΑΠ), κάπνισμα ή βαρύ γεύμα, κοιλιακό ή θωρακικό άλγος.

Να θυμάστε ότι ΧΑΠ χωρίς σπιρομέτρηση δεν γίνεται να τεκμηριωθεί. Ο ιδανικός για την εκτέλεση και ερμηνεία της σπιρομέτρησης είναι ο πνευμονολόγος. 

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο