Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

ΧΑΠ COVID

ΧΑΠ ΚΑΙ COVID-19

Στάδια ΧΑΠ και  COVID

Κατευθυντήριες οδηγίες GOLD για Covid και ασθενείς ΧΑΠ

Στις 27 Φεβρουαρίου το πρώτο κρούσμα με λοίμωξη covid-19 έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας. Έκτοτε αρκετοί  ασθενείς με ΧΑΠ ανησυχούν για το εάν ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα και το κατά πόσο μια λοίμωξη θα τους επηρεάσει γενικότερα.

Ως covid-19  (Coronavirus disease – 2019)  αποκαλούμε το νόσημα το οποίο προκύπτει μετά από λοίμωξη του ατόμου με τον κορωνοιό SARS-CoV-2. O SARS-CoV-2 ανήκει στην κατηγορία των κορωνοιών που φέρουν ως γενετικό υλικό ένα μονόκλωνο RNA.  Για πρώτη φορά εκδηλώθηκε στην πόλη Ουχάν στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.  Στο παρελθόν είχαν ξαναεκδηλωθεί επιδημίες με κορωνοιό όπως το 2003 που είχε προκληθεί η επιδημία SARS από τον SARS-COV-1 και τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Αραβική χερσόνησο  από τον MERS-CoV.

Τα συμπτώματα που προκαλέι ο κορωνοιός είναι πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Μπορεί επιπλέον να υπάρχει φαρυγγοδυνία και κόπωση. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί με ανοσμία και σπάνια ως οξύ διαρροικό σύνδρομο. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου ή να υπάρχουν μεμονωμένα. Ο κορωνοιός μπορεί να κάνει διάφορες επιπλοκές με σημαντικότερη το ARDS (σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας). Είναι η συνηθέστερη αιτία διασωλήνωσης ασθενών με covid-19.

Στις ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνονται και τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και ως εκ τούτου συγκαταλέγεται και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ως ευπαθή ή ευάλωτη ομάδα αποκαλούμε την κατηγορία ασθενών η οποία σε περίπτωση λοίμωξης από covid-19 έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης επιπλοκών από την νόσο. Όσο σε πιο προχωρημένο στάδιο της ΧΑΠ βρίσκεται κάποιος ασθενής τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει από την νόσο, ειδικά ασθενείς που δεν έχουν μόνο ΧΑΠ αλλά και άλλα νοσήματα που τους κατατάσσουν στις ευπαθείς ομάδες (όπως π.χ χρόνια καρδιοπάθεια)

Σύμφωνα με τη GOLD ασθενείς που λαμβάνουν εισπνεόμενη αγωγή για ΧΑΠ (είτε περιλαμβάνει β διεγέρτες, είτε αντιχολινεργικά, είτε στεροειδή) δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τους μεταδοθεί ο ιός σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να τροποποιούν την αγωγή που ήδη λαμβάνουν.  Επιπλέον σύμφωνα με την GOLD δεν υπάρχει ένδειξη διακοπής την από του στόματος αγωγή με στεροειδή (κορτιζονούχα σκευασματα). Θα πρέπει ωστόσο σε κάθε νεοεμφανιζόμενο σύμπτωμα να απευθύνονται άμεσα στον ιατρό τους ώστε να παίρνουν έγκαιρα οδηγίες. Επίσης θα πρέπει να τηρούν αυστηρά και με μεγαλύτερη προσοχή τα μέτρα όπως αυτά συστήνονται από τον ΕΟΔΥ και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας αν προηγουμένως δεν έχουν μιλήσει με τον πνευμονολόγο τους.

Η λοίμωξη από covid-19 είναι νεοεμφανιζόμενη οπότε οι επιστήμονες χρειάζονται αρκετό καιρό για να καταλήξουν με βεβαιότητα στις συνέπειες που αυτή προκαλεί στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. 

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο