Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια του site

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

ΧΑΠ

Μάθε περισσότερα   – Ανάπνευσε καλύτερα

Εμβολιασμός και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα τρία είναι τα βασικά εμβόλια που συστήνονται στους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το αντιγριππικό και τα δύο εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο, όπως αναλύονται παρακάτω

Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Η παρασκευή του αντιγριπικού εμβολίου στηρίζεται στις συστάσεις του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για το βόρειο ημισφαίριο και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκάστοτε εμβολιαστική περίοδο. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας «όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση».  

Στην χώρα μας το αντιγριπικό εμβόλιο είναι τετραδύναμο και κυκλοφορεί με δύο εμπορικές ονομασίες: Fluarix tetra και vaxigrip tetra.

 Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

 1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
 2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  – Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως ΧΑΠ

          – Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
          – Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη
          – Μεταμόσχευση οργάνων
          – Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
          – Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
          – Χρόνια νεφροπάθεια
          – Νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα

 1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
 2. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2 και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ)
 3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
 4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
 5. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
 6. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Τα αντιγριπικά εμβόλια στην χώρα μας χορηγούνται εντελώς δωρεάν και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο εμβολιασμός αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η γρίπη προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό δηλαδή το ίδιο ακριβώς σύστημα στο οποίο πάσχει ο ασθενής με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Σημαντική λεπτομέρεια στις συστάσεις το ΕΟΔΥ είναι ότι δεν αρκεί ο εμβολιασμός να γίνεται μόνο σε ευπαθείς ομάδες αλλά και στα άτομα τα οποία φροντίζουν ευπαθείς ομάδας. Οι συγγενείς οι οποίοι έχουν στενή επαφή με ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια θα πρέπει να εμβολιάζονται.

Αντιπνευμονιοκοκκικός Εμβολιασμός

Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιοκόκκου τα οποία συστήνονται στην χώρα μας στους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι δύο, το συζευγμένο (PCV13) και το πολυσακχαριδικό ( PPSV 23). Για το πότε πρέπει να πραγματοποιήσετε το κάθε ένα εμβόλιο εξαρτάται από την ηλικία και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που έχετε. Ο πλέον κατάλληλος για να σας συμβουλέψει είναι ο πνευμονολόγος σας. 

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο