Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

Η διάγνωση της ΧΑΠ

Πως γίνεται η διάγνωση της ΧΑΠ;

Για τη διάγνωση της ΧΑΠ, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα, ο ιατρός σας θα σας ζητήσει το πλήρες ιστορικό της υγείας σας. (Αν καπνίζετε ή αν εκτίθεστε σε παθητικό καπνό, ατμοσφαιρική ρύπανση, χημικά ή σκόνη, αν υπάρχουν άλλα μέλη της οικογένειας σας με πρόβλημα στους πνέυμονες).
Θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και θα σας κάνει αρχικά μία κλινική εξέταση στην οποία περιλαμβάνεται ακρόαση του θώρακα, σπιρομέτρηση και μέτρηση οξυγόνου στο αίμα (με το παλμικό οξύμετρο).

Τα πρώτα συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά αποδίδονται σε λανθασμένα αίτια.
Βήχας με βλέννα, δύσπνοια και εύκολη κόπωση είναι τα κύρια πρώτα συμπτώματα της ΧΑΠ και συχνά αποδίδονται λανθασμένα στη γήρανση, στη μη καλή φυσική κατάσταση ή στον «βήχα του καπνιστή».
Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα της ΧΑΠ στον οργανισμό τους.

Αν έχετε συμπτώματα όπως δύσπνοια, χρόνιο βήχα ή απόχρεμψη (αυξημένη παραγωγή βλέννας) ενημερώστε τον ιατρό σας.

Σπιρομέτρηση η βασικότερη εξέταση.

Η βασική εξέταση που πρέπει να κάνετε για την διάγνωση της ΧΑΠ, είναι ένα τεστ της αναπνευστικής λειτουργίας που ονομάζεται σπιροµέτρηση.
Η σπιροµέτρηση είναι η βασική εξέταση διάγνωσης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) αλλά και µία εξέταση που πρέπει να επαναλαμβάνεται για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης αλλά και της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

Η σπιρομέτρηση μπορεί να ανιχνεύσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) προτού καν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα.

Είναι µία εξέταση που βοηθά στην διάγνωση πολλών αναπνευστικών νόσων.
Η σπιρομέτρηση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τους ιατρούς να αξιολογούν την απόφραξη (περιορισμό της ροής του αέρα). Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και γίνεται µέσω μίας ειδικής συσκευής, του σπιρόµετρου. Η σπιρομέτρηση εκτιμά την αναπνευστική λειτουργία. Κατά την εξέταση της απλής σπιρομέτρησης θα σας ζητηθεί να φυσήξετε σε ένα μικρό σωλήνα που είναι συνδεδεμένος με ένα σπιρόμετρο. Έτσι µετριέται η ταχύτητα και η ποσότητα (ο όγκος) αέρα που µπορεί να εκπνεύσει ο εξεταζόμενος μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά και το µόνο που χρειάζεται είναι ο εξεταζόµενος να φυσήξει µε δύναµη τουλάχιστον τρεις (3) φορές.

Η σημαντικότερες μετρήσεις που γίνονται με την σπιρομέτρηση είναι η FEV1, FVC και ο δείκτης Tiffeneau.

FVC: Δυναμική ζωτική χωρητικότητα, είναι ο συνολικός όγκος αέρα που εκπνέεται σε μία βίαιη εκπνοή μετά από μία βαθειά εισπνοή.

FEV1: Δυναμικά εκπνεόμενος όγκος στο πρώτο δευτερόλεπτο, είναι ο όγκος αέρα που εκπνέεται κατά την εκτέλεση της FVC στο πρώτο δευτερόλεπτο.

FEV1/FVC: Δείκτης Tiffeneau. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε το ποσοστό της FVC που εκπνέεται στο πρώτο δευτερόλεπτο.

Εκτός από την απλή σπιρομέτρηση μπορεί να σας ζητηθεί από τον ιατρό σας πλήρης λειτουργικός έλεγχος του αναπνευστικού. Με αυτόν τον έλεγχο ο ιατρός μπορεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των πνευμόνων σας  και ταυτόχρονα να να διαπιστώσει αν η ΧΑΠ συνυπάρχει και με άλλα προβλήματα από τους πνέυμονές σας.

Έλεγχος ανεπάρκειας α1- αντιθρυψίνης (AATD)

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της GOLD (παγκόσμια πρωτοβουλία για την ΧΑΠ) ο ιατρός σας όταν σας διαγνώσει αρχικά με ΧΑΠ θα σας ζητήσει να μετρήσετε στο αίμα σας ένα συγκεκριμένο ένζυμο, την α1-αντιθρυψίνη. Η GOLD συστήνει σε όλους τους ασθενείς με διάγνωση ΧΑΠ να ελέγχονται μία φορά για την έλλειψη του παραπάνω ενζύμου, ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό έλλειψης α1-αντιθρυψίνης (AATDΗ). Αποτελεί ένα από τα αίτια ανάπτυξης ΧΑΠ. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης θα παίξει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία σας. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη διαταραχή υπάρχει σε ποσοστό άνω του 1,5 % στους ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ.

 Άλλες εξετάσεις

Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει ακτινογραφία θώρακα, αξονική τομογραφία θώρακα ή / και άλλες εξετάσεις, όπως μια εξέταση αερίων αρτηριακού αίματος, η οποία μετρά με ακρίβεια το pH, καθώς και την μερική πίεση οξυγόνου και διοξειδίου στο αίμα σας.

Επίσης μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε εργοσπιρομετρία (μία δοκιμασία κόπωσης) προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η λειτουργικότητα των πνευμόνων σας και η ικανότητά σας για άσκηση.

Διαχωρισμός ΧΑΠ με Άσθμα

Ο διαχωρισμός από το άσθμα καθορίζεται από το γεγονός ότι στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) η σπιρομέτρηση των ασθενών δεν βελτιώνεται σημαντικά μετά από βρογχοδιαστολή (Χορήγηση φαρμάκων που ανοίγουν τους αεραγωγούς).
Διαβάστε περισσότερα στο ΧΑΠ και Άσθμα.

Διάγνωση – Στάδια. Πώς γίνεται η σταδιοποίηση της ασθένειας;

Η διάγνωση της ΧΑΠ περιλαμβάνει και την σταδιοποίηση της.

Διαβάστε περισσότερα για τη σταδιοποίηση της ΧΑΠ στην ενότητα  ΧΑΠ  στάδια

Η έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση  και τη θεραπεία της ασθένειας.

Διαγνώσθηκα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Αν έχετε διαγνωστεί με την ασθένεια της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), πιθανότατα ακόμη προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στις διάφορες αλλαγές που απαιτούνται για τη διαχείριση της κατάστασής σας και της βελτίωσης της υγείας σας.
Οι αλλαγές αυτές είναι λογικό να σας μπερδεύουν και να σας δημιουργούν απορίες. Συζητήστε όλα τα θέματα που σας απασχολούν σχετικά με την ασθένεια της ΧΑΠ με τον ιατρό σας.

Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας ώστε να επιβραδύνετε την πρόοδο της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, να μειώσετε τις πιθανότητες να έχετε προβλήματα αναπνοής και να βελτιώσετε την ικανότητά σας να συμμετέχετε στις συνήθεις ή και σε νέες σας δραστηριότητες.

700.000 άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Δεν είστε μόνος, υπάρχει βοήθεια! Επικοινωνήστε με την ομάδα του xap.gr

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο