Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια του site

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

ΧΑΠ

Μάθε περισσότερα   – Ανάπνευσε καλύτερα

Σταθεροί συμπυκνωτές οξυγόνου

Οι σταθεροί συμπυκνωτές οξυγόνου έχουν αντικαταστήσει τις φιάλες οξυγόνου στο κομμάτι της οξυγονοθεραπείας στο σπίτι. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν χρειάζονται ξαναγέμισμα όπως οι φιάλες οξυγόνου.

Η κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία συνήθως γίνεται μέσα από σταθερούς συμπυκνωτές οξυγόνου. Οι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι συσκευές για ατομική χρήση που μεταφέρονται σχετικά εύκολα (10 με 12 κιλά). Οι συμπυκνωτές οξυγόνου παίρνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα ο οποίος περιέχει 21% οξυγόνο, 78% άζωτο και 1% άλλα αέρια. Η συσκευή του συμπυκνωτή αφού τον πάρει τον συμπυκνώνει και μετά ανάλογα με την ποιότητα του συμπυκνωτή μπορεί να τον μετατρέψει σε 96-98% περιεκτικότητα οξυγόνου. Η ροή συνήθως των σταθερών συμπυκνωτών φτάνει συνήθως τα 5 λίτρα. Ωστόσο κυκλοφορούν και κάποιοι που φτάνουν τα 10 λίτρα ανά λεπτό. Η ροή του οξυγόνου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνεχής και όχι παλμική (δηλαδή δεν υπάρχει συγχρονισμός με την εισπνευστική προσπάθεια του ασθενούς)

Η συνήθης διάρκεια που ζητείται στους ασθενείς να λαμβάνουν οξυγόνο είναι 15 ώρες το 24ωρο. Απαραίτητη θεωρείται η χορήγηση του κατά την κόπωση του ασθενούς γιατί εκείνη την στιγμή εμφανίζουν συνήθως υποξυγοναιμία.

Όλοι οι ασθενείς με ΧΑΠ δικαιούνται δωρεάν από τα ταμεία τους χρόνια κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία αρκεί να εμφανίζουν αναπνευστική ανεπάρκεια όπως αυτή ορίζεται παρακάτω.

  • PaO2 μικρότερη ή ίση από 55mmHg ή/και SPO2 μικρότερο ή ισο από 88% με ή χωρίς υπερκαπνία επιβεβαιωμένη 2 φορές σε διάστημα 3 εβδομάδων
  • PaO2 55-60 mmHg σε παρουσία πνευμονικής υπέρτασης, περιφερικών οιδημάτων ενδεικτικών συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ή πολυκυτταραιμίας (ΗΤ > 55%)

PaO2: Μερική πίεση οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα σε έναν αναλυτή αερίων

SPO2: O κορεσμός της αιμοσφαιρίνης όπως αυτός εμφανίζεται σε ένα παλμικό οξύμετρο δακτύλου.

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο