Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

ΧΑΠ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Θεραπείες για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων.
Προκαλεί φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών. Με την πάροδο του χρόνου καθιστά την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν ίδια για όλους τους ασθενείς, επομένως η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Μόνο εσείς και ο ιατρός σας μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα θεραπείας της ΧΑΠ αποκλειστικά για εσάς.

Οι θεραπείες της ΧΑΠ μπορεί να περιλαμβάνουν

οξυγονοθεραπεία, πνευμονική αποκατάσταση, καθημερινή φαρμακευτική αγωγή, συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης – άμεσης ανακούφισης, χειρουργική παρέμβαση, συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες.

Οι σωστές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα σε καθημερινή βάση, να βελτιώσετε τα επίπεδα των δραστηριοτήτων σας, να επιβραδύνετε την εξέλιξη της πάθησης (ΧΑΠ) και να ενισχύσετε την αναπνοή σας.

Πνευμονική Αποκατάσταση

Εάν εσείς ή κάποιος δικός σας πάσχει από χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως τη ΧΑΠ ΘΕΡΑΠΕΙΑΧρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), υπάρχει ελπίδα για την ανοικοδόμηση της δύναμης και την απόλαυση μιας πληρέστερης και πιο δραστήριας ζωής. Τα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν την πλήρη ενημέρωση για το τι είναι η ΧΑΠ και πώς αυτή αντιμετωπίζεται, προγράμματα άσκησης σε ασθενείς με ΧΑΠ, την διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ο ασθενής με ΧΑΠ και την παροχή γενικών συμβουλών.

Οξυγονοθεραπεία

Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των πνευμόνων είναι η μεταφορά οξυγόνου από το περιβάλλον στο αίμα.

Μερικές φορές με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η αναπνοή σας περιορίζεται τόσο πολύ ώστε το σώμα να χρειάζεται επιπλέον οξυγόνο ή συμπληρωματικό οξυγόνο (που ονομάζεται οξυγονοθεραπεία).

Όταν οι πνεύμονες δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει την οξυγονοθεραπεία.

Το σώμα σας χρειάζεται οξυγόνο για να κάνει τα πάντα, από την πέψη των τροφίμων, μέχρι τις καθημερινές δουλειές και δραστηριότητες.

Δύσπνοια

Μερικοί ανησυχούν ότι η οξυγονοθεραπεία θα τους κλείσει στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι οξυγονοθεραπείας που αντί να περιορίζουν την ανεξαρτησία σας, μπορούν στην πραγματικότητα να σας βοηθήσουν να είστε πιο δραστήριοι, παρέχοντας στο σώμα σας την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου που αυτό χρειάζεται.

Η οξυγονοθεραπέια  συνήθως βελτιώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά μερικά άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να ζουν περισσότερο. 

Συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης – άμεσης ανακούφισης

Είναι σημαντικό να έχετε πάντα μαζί σας την συσκευή εισπνοής σας σε περίπτωση που τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν. 

Οι συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης ονομάζονται μερικές φορές και συσκευές εισπνοής ταχείας ανακούφισης. Βοηθούν να ανοίξουν οι αεραγωγοί στους πνεύμονες όταν τα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ξαφνικά επιδεινωθούν.

Θεραπεία της ΧΑΠ με καθημερινή φαρμακευτική αγωγήΧΑΠ ΦΑΡΜΑΚΑ

Να παίρνετε τακτικά τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας, ακόμη και τις ημέρες που αισθάνεστε καλύτερα.  Αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις συσκευές εισπνοής ταχείας δράσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη συσκευή εισπνοής ταχείας – βραχείας δράσης μαζί σας ανά πάσα στιγμή.Η δράση των περισσότερων ημερήσιων φαρμάκων για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) διαρκεί 12 έως 24 ώρες. Συνήθως λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα και κάποια βοηθούν στο να διατηρηθούν ανοικτοί οι αεραγωγοί ενώ κάποια άλλα βοηθούν στην αποφυγή των εξάρσεων.

Χειρουργική παρέμβαση για τη θεραπεία της ΧΑΠ

Μερικοί άνθρωποι με πολύ σοβαρά συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύονται στην αναπνοή καθ όλη την διάρκεια της ημέρας. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί ενδέχεται να προτείνουν χειρουργική χειρουργική παρέμβαση στους πνεύμονες για να βελτιώσουν την αναπνοή του ασθενή.

Μη φαρμακευτική παρέμβαση

ανά ομάδα κινδύνου(στάδια ΧΑΠ) κατά GOLD (https://goldcopd.org/

Ομάδα Α: Σε αυτή την ομάδα ασθενών συστήνετε διακοπή καπνίσματος, άσκηση, επαρκής ύπνος, καλή διατροφή και εμβολιασμός.

Ομάδα Β: Σε αυτή την ομάδα ασθενών συστήνετε  διακοπή καπνίσματος, άσκηση, επαρκής ύπνος, καλή διατροφή, εμβολιασμός και πνευμονική αποκατάσταση.

Ομάδα Γ: Σε αυτή την ομάδα ασθενών συστήνετε διακοπή καπνίσματος, άσκηση, επαρκής ύπνος, καλή διατροφή, εμβολιασμός, πνευμονική αποκατάσταση και παραπομπή σε ειδικό για την ΧΑΠ.

Ομάδα Δ: Σε αυτή την κατηγορία ασθενών συστήνετε διακοπή καπνίσματος, άσκηση, επαρκής ύπνος, καλή διατροφή, εμβολιασμός, πνευμονική αποκατάσταση, παραπομπή σε ειδικό για την ΧΑΠ και αυξημένη φροντίδα.

Κλινικές δοκιμές για την θεραπεία της ΧΑΠ

Οι κλινικές δοκιμές είναι ερευνητικές μελέτες που ελέγχουν πόσο καλά λειτουργούν οι νέες ιατρικές προσεγγίσεις στους ανθρώπους.

Τα άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στη γνώση και την πρόοδο κατά της ΧΑΠ, λαμβάνοντας παράλληλα φροντίδα από ειδικούς. Κάθε μελέτη προσπαθεί να βρει καλύτερους τρόπους για την πρόληψη, τον έλεγχο, τη διάγνωση ή τη θεραπεία μιας ασθένειας. 

Συμπληρωματικές Θεραπείες για τη ΧΑΠ

Οι συμπληρωματικές θεραπείες αναφέρονται στις πολλές θεραπείες, φιλοσοφίες και πρακτικές που δεν θεωρούνται συμβατικές ή τυποποιημένες. Μερικά παραδείγματα συμπληρωματικής θεραπείας της ΧΑΠ περιλαμβάνουν βοτανοθεραπεία, μασάζ, γιόγκα και βελονισμό. Αυτές οι τεχνικές δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αλλά μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής. Πάντα συζητάτε τις τεχνικές αυτές με τον ιατρό σας.

Ενημερώσου για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο