Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

Εναλλακτικές θεραπείες για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ – βότανα).

Στη σελίδα ΧΑΠ βότανα (εναλλακτικές θεραπείες) θα βρείτε υλικό από επίσημες  έρευνες σχετικά με τη δράση των βοτάνων και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Προκαλεί φλεγμονή στους και στένωση των αεραγωγών. Με την πάροδο του χρόνου καθιστά την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη.

Οι σωστές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα σε καθημερινή βάση, να βελτιώσετε τα επίπεδα των δραστηριοτήτων σας, να επιβραδύνετε την εξέλιξη της πάθησης (ΧΑΠ) και να ενισχύσετε την αναπνοή σας.

Πριν από οποιαδήποτε απόφαση χρήσης βοτάνου για τη θεραπεία της ΧΑΠ, συστήνουμε απαραίτητα συμβουλή από τον πνευμονολόγο σας. Η ΧΑΠ είναι διαφορετική για τον καθένα. Ο ιατρός σας είναι ο μόνος κατάλληλος να αποφασίσει ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Τα βότανα στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ

Κάποια βότανα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στις παθήσεις του αναπνευστικού από την αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται  αρκετές έρευνες για τη δράση των βοτάνων στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ. Η ρίγανη και ο ευκάλυπτος είναι δύο από τα βότανα που έχουν μελετηθεί και μελετώνται. Η κάνναβη είναι ένα βότανο για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα  και αρκετές μελέτες ερευνούν τη δράση της.

Σχετικά με τη δράση των βοτάνων στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ σας παρουσιάζουμε δύο ολοκληρωμένες μελέτες για τη ρίγανη και τον ευκάλυπτο και κάποια υπό μελέτη στοιχεία για την κάνναβη.

  1. Ρίγανη:
    Μελέτη σχετικά με την αντιβακτηριακή της  δράση.

  2. Ευκάλυπτος:
    Μελέτη σχετικά με τη χρήση του στη μείωση των παροξύνσεων της ΧΑΠ

  3. ΧΑΠ και κάνναβη:
    Υπό μελέτη θεραπευτικές δράσεις του φυτού .

Ρίγανη και Αντιβακτηριδιακή δράση (ΧΑΠ και ρίγανη)

H  Pseudomonas aeruginosa (ή αλλιώς αεριογόνος ψευδομονάδα) είναι ένα βακτήριο που απομονώνεται συχνά στα πτύελα ασθενών με ΧΑΠ, ιδιαίτερα στους νοσηλευόμενους ασθενείς και σε αυτούς που στην Αξονική Τομογραφία Θώρακος φαίνεται να υπάρχουν και βρογχεκτασίες. Παρακάτω σας παραθέτουμε αυτούσια  μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο pubmed στην οποία μελετήθηκαν οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου ρίγανης έναντι της Esherichia coli και της Pseudomonas aeruginosa.

Εισαγωγή:

Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων αιθέριου ελαίου ρίγανης έναντι απομονωμένων κλινικά  στελεχών Esherichia coli και Pseudomonas aeruginosa. Ερευνήθηκε η αντιβακτηριδιακή δράση του αιθέριου ελαίου ρίγανης έναντι 20 απομονωμένων στελεχών Esherichia coli και έναντι 20 απομονωμένων στελεχών Pseudomonas aeruginosa. Τα παραπάνω προέρχονταν από βιολογικά υγρά ασθενών.

Μέθοδοι:

Ελέγχθηκε με την μέθοδο διαδοχικών αραιώσεων στο άγαρ με σκοπό τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων που απαιτούνται για την αναστολή ανάπτυξης των μικροβίων. Η αντίστοιχη ευαισθησία στα αντιβιοτικά ελέγχθηκε με την μέθοδο διάχυσης δισκίων.

Αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης ήταν δραστικό έναντι των στελεχών των μικροβίων και ιδιαίτερα στην Esherichia coli. Κάποια στελέχη της ψευδομονάδας εμφάνισαν αντοχή ποικίλου βαθμού ανάλογα με το στέλεχος.

Συμπεράσματα:

Τα αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικών αντιβακτηριακών θεραπειών που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και παράλληλα στην αποφυγή ανάπτυξης αντοχής στα ήδη υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23484421

Ευκάλυπτος για τη μείωση των παροξύνσεων της ΧΑΠ
(ΧΑΠ και ευκάλυπτος)

Είναι γνωστό πως τα φύλλα του ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται από το παρελθόν στην θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, κυρίως για τις αποχρεμπτικές τους ιδιότητες.

Ο τρόπος κυρίως που χρησιμοποιούνται, είναι είτε ως πόσιμο έγχυμα (βρασμένο νερό με φύλλα ευκαλύπτου αφού προηγουμένως το σουρώσουμε),είτε μέσω της εισπνοής υδρατμών που παράγονται από πόσιμο νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει φύλλα ευκαλύπτου. Το έλαιο του ευκαλύπτου περιέχει ευκαλυπτόλη ένα συστατικό στο οποίο στηρίζονται οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικής Πληροφόρησης των ΗΠΑ, στην οποία διαπιστώνεται η συνεισφορά της χρήσης της ευκαλυπτόλης στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η ταυτόχρονη θεραπεία με ευκαλυπτόλη μειώνει τις παροξύνσεις της ΧΑΠ. Μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διπλή τυφλή μελέτη:

Ιστορικό:

Οι κλινικές επιδράσεις των βλεννολυτικών φαρμάκων σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι αμφιλεγόμενες. Η ευκαλυπτόλη είναι το κύριο συστατικό του ελαίου ευκαλύπτου και χρησιμοποιείται κυρίως στις φλεγμονώδεις νόσους των αεραγωγών ως βλεννολυτικός παράγοντας. Θεωρήσαμε ότι οι γνωστές βλεννολυτικές, βρογχοδιασταλτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της ως ταυτόχρονη θεραπεία με την υπάρχουσα αγωγή θα μείωνε την συχνότητα των παροξύνσεων και θα παρουσίαζαν οφέλη στον λειτουργικό έλεγχο του αναπνευστικού και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ.

Μέθοδος:

Σε αυτή τη διπλή τυφλή, συγκρινόμενη με εικονικό φάρμακο, πολυκεντρική μελέτη, δώσαμε τυχαία σε 242 ασθενείς με σταθερή ΧΑΠ να λάβουν 200 mg ευκαλυπτόλης ή εικονικό φάρμακο 3 φορές την ημέρα ως ταυτόχρονη θεραπεία για 6 μήνες κατά τη χειμερινή περίοδο. Τα πρώτα συμπεράσματα που βγήκαν αφορούσαν μετρήσεις στη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των παροξύνσεων . Τα δευτερεύοντα συμπεράσματα περιλάμβαναν τις μεταβολές στην λειτουργικότητα των πνευμόνων, την συμπτωματολογία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς μετά από τις παροξύνσεις.

Αποτελέσματα:

Τα δημογραφικά στοιχεία, η λειτουργικότητα των πνευμόνων και η τυπική φαρμακευτική αγωγή και των δύο ομάδων ήταν συγκρίσιμα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας των 6 μηνών η συχνότητα, η σοβαρότητα και η διάρκεια των παροξύνσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με ευκαλυπτόλη σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Τα δευτερεύοντα συμπεράσματα επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα. Η βελτίωση της λειτουργικότητας των πνευμόνων, η δύσπνοια και η ποιότητα ζωής ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συγκρίσιμες και στις δύο ομάδες.

Συμπέρασμα:

Η ταυτόχρονη θεραπεία με ευκαλυπτόλη μειώνει τις παροξύνσεις , τη δύσπνοια και βελτιώνει την λειτουργικότητα των πνευμόνων. Αυτή η μελέτη προτείνει περαιτέρω χρήση της ευκαλυπτόλης στην ρύθμιση της φλεγμονής των αεραγωγών στη ΧΑΠ μέσο της παρέμβασής της στην διαδικασία φλεγμονής των αεραγωγών στους ασθενείς με ΧΑΠ.
Για περισσότερα στοιχεία για την παραπάνω μελέτη μπορείτε να ανατρέξετε στο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2720945/

ΧΑΠ και κάνναβη

Καμία Πολιτεία δεν έχει εγκρίνει την ιατρική χρήση της κάνναβης συγκεκριμένα για την θεραπεία της ΧΑΠ. Αρκετές έρευνες την εξετάζουν, ενώ ήδη η κάνναβη χρησιμοποιείται για άλλες εγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις.

Η CBD (εμπεριέχεται στη κάνναβη) έχει μία αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων των πνευμόνων.
Μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι θεραπευτικά ευεργετική για τη διαχείριση της οξείας προσβολής της σύσπασης των αεραγωγών λόγω φλεγμονής, λειτουργώντας ως προληπτικό μέτρο για ασθενείς με ΧΑΠ.
Η κάνναβη θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική για τη διευκόλυνση της αντιμετώπισης των φλεγμονωδών αεραγωγών σε άτομα με χρόνια βρογχίτιδα. Όπως αναφέραμε αρκετές μελέτες την εξετάζουν αλλά μέχρι στιγμής η κάνναβη δεν χρησιμοποιείται εγκεκριμένα για την θεραπεία της ΧΑΠ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα σε αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα της κάνναβης μπορεί να αυξήσει την επικράτηση της οξείας και της χρόνιας βρογχίτιδας εξαιτίας της εισόδου των ερεθιστικών στοιχείων στους πνεύμονες, μέσω του καπνίσματος.
Το βαρύ κάπνισμα κάνναβης από μόνο του μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αεραγωγών.
Τα ευρήματα των μελετών δείχνουν ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να χρησιμοποιούν τα προϊόντα κάνναβης που παρέχονται με μεθόδους διαφορετικές από το κάπνισμα, όπως τα έλαια κάνναβης και τα βρώσιμα παράγωγα αυτής.

Προτείνουμε να διαβάσετε τα άρθρα

ΧΑΠ και άσκηση, ΧΑΠ και διατροφή.
Το xap.gr δημιουργήθηκε για να σας βοηθήσει. Μάθετε περισσότερα για την προσπάθεια μας στην ενότητα ποιοι είμαστε.
Ενίσχυσε τη δράση: Μάθε περισσότερα – ανέπνευσε καλύτερα, 
απλά με μία κοινοποίηση.

Σημείωση:

Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα άρθρα του xap.gr λειτουργούν ενημερωτικά. Η παρουσίαση των παραπάνω  μελετών δεν συνάδει με την προτροπή από την οικογένεια του xap.gr για χρήση – κατανάλωση των συγκεκριμένων ή άλλων βοτάνων για τη θεραπεία της ΧΑΠ. Τα βότανα πέρα από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες με την αυξημένη ή λανθασμένη χρήση τους μπορεί να επιφέρουν επιπτώσεις για τον οργανισμό.
Πριν από οποιαδήποτε απόφαση χρήσης βοτάνου για τη θεραπεία της ΧΑΠ, συστήνουμε απαραίτητα συμβουλή από τον πνευμονολόγο σας. Ο μόνος κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει σχετικά με την υγεία σας είναι ο ιατρός σας. Είναι ο κύριος σύμμαχος σας στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ.

Επιλέξτε για ιατρό έναν επιστήμονα – άνθρωπο που εμπιστεύεστε. Συζητήστε μαζί του και αποφασίστε από κοινού πως θα αντιμετωπίσετε την ασθένεια της ΧΑΠ.

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο