Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

ΧΑΠ Αντιμετώπιση και θεραπεία

Μόλις διαγνώστηκα με ΧΑΠ και ξεκίνησα την θεραπεία.

Λεξικό ιατρικών όρων σχετικών με τη ΧΑΠ και τη θεραπεία της.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες για τη ΧΑΠ;

ΧΑΠ Θεραπεία

Η ΧΑΠ στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορεί να αποφευχθεί και να αντιμετωπιστεί.

Ειδικά αν έχετε ιστορικό πνευμονολογικών παθήσεων στην οικογένεια, κρίνεται απαραίτητο για την υγεία σας να ενημερωθείτε για τα μέτρα προφύλαξης και τους παράγοντες κινδύνου

Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Αν έχετε μόλις διαγνωστεί με ΧΑΠ λογικό είναι τα συναισθήματά σας να είναι ανάμεικτα (φόβος, αγωνία, ανασφάλεια)

Μερικοί άνθρωποι όταν γίνεται η διάγνωση της ΧΑΠ θέλουν να μάθουν ότι μπορούν. Ενημερωθείτε έγκαιρα και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί. Όσο γρηγορότερα καταλάβετε τι συμβαίνει στον πνεύμονά σας τόσο το ταχύτερο θα εμπιστευτείτε τον πνευμονολόγο σας και θα ξεκινήσετε θεραπεία, ελαχιστοποιώντας έτσι και τους παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την νόσο. 

  • Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος.

  • Μάθετε για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η κατανόηση σχετικά με το τι συμβαίνει στους πνεύμονές σας και η εκμάθηση του τρόπου λήψης των φαρμάκων μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την αναπνοή σας αντί να την αφήσετε να σας ελέγξει αυτή.

  • Επισκεφτείτε μετά από την σύμφωνη γνώμη του πνευμονολόγου σας ένα πρόγραμμα αναπνευστικής αποκατάστασης  

  • Μείνετε ενεργός/ενεργή! Ίσως να μην μπορείτε να κάνετε κάποια από τα πράγματα που κάνατε, αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει να κάνετε τα πάντα!

Αν μάθατε πρόσφατα ότι πάσχετε από ΧΑΠ, πιθανότατα ακόμη να προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στις διάφορες αλλαγές που απαιτούνται για τη διαχείριση της κατάστασής σας και για τη βελτίωση της υγείας σας.

Οι αλλαγές αυτές  και οι πολυάριθμοι όροι που χρησιμοποιούν οι ιατροί μπορεί να σας μπερδεύουν.

 

Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με ιατρικούς όρους σχετικούς με τη ΧΑΠ και τη θεραπεία της.

 
Βρογχοδιασταλτικά

Αυτά είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να ανοίξουν και να διευρύνουν τους αεραγωγούς του πνεύμονα χαλαρώνοντας τους μυς που τους απαρτίζουν. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληρόφορίες σχετικά με αυτή την κατηγορία φαρμάκων στην ενότητα ΧΑΠ – Φαρμακευτική αγωγή.

Δύσπνοια

Δύσπνοια είναι το υποκειμενικό αίσθημα  δυσκολίας στην αναπνοή. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ΧΑΠ.

Συσκευή εισπνοών

Μία μικρή, φορητή συσκευή η οποία περιέχει φάρμακο για εισπνοές. Οι εισπνευτικές συσκευές συνήθως χορηγούν φάρμακα στους αεραγωγούς με μία ή δύο εισπνοές 2 φορές την ημέρα.

Εμφύσημα

Εμφύσημα είναι η μία από τις δύο χαρακτηριστικές κλινικές εικόνες των ασθενών με ΧΑΠ. Στο εμφύσημα το τοίχωμα των μικρών αεραγωγών και των κυψελίδων (η ανατομική περιοχή των πνευμόνων που καταλήγουν οι αεραγωγοί και γίνεται η ανταλλαγή του οξυγόνου) είναι διατεταμένο και πολλές φορές κατεστραμένο. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ασθενών.

Εξέταση αερίων αίματος

Είναι μια απλή εξέταση, ελάχιστα επώδυνη κατά την οποία ο γιατρός παίρνει ελάχιστο αίμα με την βοήθεια ειδικής σύριγγας από κάποια αρτηρία. Η συνηθέστερη αρτηρία που προτιμούν οι γιατροί είναι η κερκιδική. Η λήψη του αρτηριακού αίματος γίνεται συνήθως στο επίπεδο του καρπού.  Είναι εξαιρετικά χρήσιμη εξέταση καθώς ο γιατρός μπορεί να μάθει τις συγκεντρώσεις και άλλων αερίων στο αρτηριακό αίμα όπως διοξείδιο του άνθρακα καθώς και το PH. Η εξέταση αυτή πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται από γιατρό.

Ρινική κάνουλα

Είναι ένας ελαφρύς, πλαστικός σωλήνας που τοποθετείται στα ρουθούνια. Συνδέεται με τη συσκευή οξυγόνου, επιτρέποντας στο οξυγόνο να ρέει από τη συσκευή στη μύτη και από τη μύτη στους πνεύμονες.

Κορτικοστεροειδή

Αυτά είναι φάρμακα που η δράση τους είναι παρόμοια με τη δράση συγκεκριμένων ομάδων ορμονών που παράγονται φυσιολογικά στο σώμα. Για τη ΧΑΠ, τα κορτικοστεροειδή χορηγούνται για να μειώσουν τη φλεγμονή, ιδιαίτερα στους βρόγχους. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή να είναι εισπνεόμενα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την κατηγορία φαρμάκων μπορείτε να βρείτε στην ενότητα ΧΑΠ και φαρμακευτική αγωγή. 

Νεφελοποιητής

Ο νεφελοποιητής είναι μια συσκευή που μετατρέπει το υγρό σε πολύ μικρά σταγονίδια ώστε να μπορεί ο ασθενής να το εισπνέυσει και να οδηγηθέι η φαρμακευτική ουσία απευθείας στους πνεύμονες. Οι νεφελοποιητές συνήθως χρησιμοποιούνται από τα άτομα τα οποία δυσκολεύονται να κάνουν χρήση των εισπνευστικών συσκευών .

Οξυγονοθεραπεία

Εάν ο ιατρός σας πιστεύει ότι δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες οξυγόνου μπορεί να σας συνταγογραφήσει οξυγονοθεραπεία. Η θεραπεία αυτή μπορεί να παρέχει στο σώμα σας την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου ώστε να φτάσει στα σωστά επίπεδα στο αίμα. Η θεραπεία με οξυγόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετές ώρες την ημέρα, έως και 24 ώρες σε πιο προχωρημένα στάδια της ασθένειας. Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους οξυγονοθεραπείας μπορείτε να βρείτε στην ενότητα ΧΑΠ – Οξυγονοθεραπεία

Οξύμετρα- οξυμετρία

Αυτή είναι μια εύκολη, ανώδυνη διαδικασία που μετράει εάν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας είναι επαρκή ή εντός του φυσιολογικού. Για να κάνετε αυτή τη μέτρηση χρειάζεστε ένα παλμικό οξύμετρο. Το παλμικό οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή με αισθητήρα που τοποθετείται στο δάκτυλό σας, (ή στο αυτί σας) και παράγει ένα φως το οποίο μετρά το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας. Το οξύμετρο είναι απαραίτητο ιατρικό μηχάνημα για αυτόν που πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και όχι μόνο.

Παρόξυνσεις της ΧΑΠ

Είναι η επιδείνωση της σταθερής κατάστασης την οποία βιώνετε που απαιτεί αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής που σας έχει δοθεί από τον γιατρό σας.

Σπιρομέτρηση

Η πιο συνηθισμένη εξέταση για την λειτουργία των πνευμόνων (PFTs). Μετράει την ταχύτητα και  ποσότητα αέρα που μπορείτε να εισπνέυσετε και να εκπνεύσετε σε συγκεκριμένο χρόνο και έτσι μπορεί να εκτιμηθει ποσό καλά λειτουργούν οι πνεύμονές. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση πολλών αναπνευστικών παθήσεων όπως η ΧΑΠ αλλά και για τον έλεγχο της σοβαρότητας της κατάστασης των πνευμόνων και του τρόπου με τον οποίο οι ασθενείς ανταποκρίνονται σε φάρμακα και θεραπεία. Αποτελεί την σημαντικότερη εξέταση στην διάγνωση της ΧΑΠ αλλά και στην σταδιοποίηση της νόσου.

Στάδια της ΧΑΠ

Η ΧΑΠ ταξινομείται σε τέσσερα στάδια με δύο διαφορετικούς τρόπους.(Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα ΧΑΠ στάδια)

Συμπυκνωτής οξυγόνου

Πρόκειται για μια ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται για την λήψη οξυγόνου (οξυγονοθεραπεία). Η λειτουργία του είναι απλή. Ο ατμοσφαιρικός αέρας αποτελείται κυρίως από 21% οξυγόνο, 78% άζωτο και 1% άλλα αέρια. Η συσκευή αυτή συμπυκνώνει τον ατμοσφαιρικό αέρα ώστε οι συγκεντρώσεις του οξυγόνου να φτάνουν πολλές φορές και το 98%. Στην συνέχεια το στέλνει στους πνεύμονες μέσω της ρινικής κάνουλας. Οι συμπυκνωτές οξυγόνου μπορούν να είναι είτε σταθεροί είτε φορητοί.

Υπεραερισμός

Αυτό αναφέρεται όταν λαμβάνετε περισσότερο αέρα από όσο χρειάζεστε. Συμβαίνει στην μεγάλη και πολύ γρήγορη αναπνοή, η οποία μπορεί συχνά να εκδηλωθεί όταν νιώθετε πανικό, νευρικότητα ή ανησυχία.

Υποξία

Είναι η κατάσταση στην οποία το οξυγόνο σας στο αίμα είναι μικρότερο από το φυσιολογικό (στο παλμικό οξύμετρο SPO2<95%). Η ΧΑΠ μπορεί να προκαλέσει υποξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Φορητοί Συμπυκνωτές οξυγόνου.

Οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου (POC) σας επιτρέπουν να τους παίρνετε μαζί σας όταν μετακινείστε ή βγαίνετε έξω από το σπίτι σας.

Χρόνια βρογχίτιδα

Πρόκειται για μια κατάσταση στην ΧΑΠ, στην οποία υπάρχει αυξημένος βήχας και αρκετά φλέματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην ΧΑΠ, αυξάνονται τα κύτταρα στους αεραγωγούς που εκκρίνουν βλέννη και μειώνονται τα κύτταρα που απομακρύνουν την απομακρύνουν.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή. Για να ορίσει ο γιατρός σας ότι πάσχετε από χρόνια βρογχίτιδα θα πρέπει να επιμένει για τουλάχιστον τρεις μήνες σε διάστημα 2 ετών.

ΧΑΠ Θεραπεία

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν ίδια για όλους τους ασθενείς, επομένως η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Μόνο εσείς και ο ιατρός σας μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα θεραπείας της ΧΑΠ αποκλειστικά για εσάς.

Οι θεραπείες της ΧΑΠ μπορεί να περιλαμβάνουν

οξυγονοθεραπεία, πνευμονική αποκατάσταση, καθημερινή φαρμακευτική αγωγή, συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης – άμεσης ανακούφισης, χειρουργική παρέμβαση, συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες.

Οι σωστές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα σε καθημερινή βάση, να βελτιώσετε τα επίπεδα των δραστηριοτήτων σας, να επιβραδύνετε την εξέλιξη της πάθησης (ΧΑΠ) και να ενισχύσετε την αναπνοή σας.

Πνευμονική Αποκατάσταση

Εάν εσείς ή κάποιος δικός σας πάσχει από χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως τη ΧΑΠ ΘΕΡΑΠΕΙΑΧρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), υπάρχει ελπίδα για την ανοικοδόμηση της δύναμης και την απόλαυση μιας πληρέστερης και πιο δραστήριας ζωής. Τα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν την πλήρη ενημέρωση για το τι είναι η ΧΑΠ και πώς αυτή αντιμετωπίζεται, προγράμματα άσκησης σε ασθενείς με ΧΑΠ, την διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ο ασθενής με ΧΑΠ και την παροχή γενικών συμβουλών.

Οξυγονοθεραπεία

Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των πνευμόνων είναι η μεταφορά οξυγόνου από το περιβάλλον στο αίμα.

Μερικές φορές με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η αναπνοή σας περιορίζεται τόσο πολύ ώστε το σώμα να χρειάζεται επιπλέον οξυγόνο ή συμπληρωματικό οξυγόνο (που ονομάζεται οξυγονοθεραπεία).

Όταν οι πνεύμονες δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει την οξυγονοθεραπεία.

Το σώμα σας χρειάζεται οξυγόνο για να κάνει τα πάντα, από την πέψη των τροφίμων, μέχρι τις καθημερινές δουλειές και δραστηριότητες.

Δύσπνοια

Μερικοί ανησυχούν ότι η οξυγονοθεραπεία θα τους κλείσει στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι οξυγονοθεραπείας που αντί να περιορίζουν την ανεξαρτησία σας, μπορούν στην πραγματικότητα να σας βοηθήσουν να είστε πιο δραστήριοι, παρέχοντας στο σώμα σας την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου που αυτό χρειάζεται.

Η οξυγονοθεραπέια  συνήθως βελτιώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά μερικά άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να ζουν περισσότερο. 

Συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης – άμεσης ανακούφισης

Είναι σημαντικό να έχετε πάντα μαζί σας την συσκευή εισπνοής σας σε περίπτωση που τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν. 

Οι συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης ονομάζονται μερικές φορές και συσκευές εισπνοής ταχείας ανακούφισης. Βοηθούν να ανοίξουν οι αεραγωγοί στους πνεύμονες όταν τα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ξαφνικά επιδεινωθούν.

Θεραπεία της ΧΑΠ με καθημερινή φαρμακευτική αγωγήΧΑΠ ΦΑΡΜΑΚΑ

Να παίρνετε τακτικά τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας, ακόμη και τις ημέρες που αισθάνεστε καλύτερα.  Αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις συσκευές εισπνοής ταχείας δράσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη συσκευή εισπνοής ταχείας – βραχείας δράσης μαζί σας ανά πάσα στιγμή.Η δράση των περισσότερων ημερήσιων φαρμάκων για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) διαρκεί 12 έως 24 ώρες. Συνήθως λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα και κάποια βοηθούν στο να διατηρηθούν ανοικτοί οι αεραγωγοί ενώ κάποια άλλα βοηθούν στην αποφυγή των εξάρσεων.

Χειρουργική παρέμβαση για τη θεραπεία της ΧΑΠ

Μερικοί άνθρωποι με πολύ σοβαρά συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύονται στην αναπνοή καθ όλη την διάρκεια της ημέρας. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί ενδέχεται να προτείνουν χειρουργική χειρουργική παρέμβαση στους πνεύμονες για να βελτιώσουν την αναπνοή του ασθενή.

Μη φαρμακευτική παρέμβαση

ανά ομάδα κινδύνου(στάδια ΧΑΠ) κατά GOLD (https://goldcopd.org/

Ομάδα Α: Σε αυτή την ομάδα ασθενών συστήνετε διακοπή καπνίσματος, άσκηση, επαρκής ύπνος, καλή διατροφή και εμβολιασμός.

Ομάδα Β: Σε αυτή την ομάδα ασθενών συστήνετε  διακοπή καπνίσματος, άσκηση, επαρκής ύπνος, καλή διατροφή, εμβολιασμός και πνευμονική αποκατάσταση.

Ομάδα Γ: Σε αυτή την ομάδα ασθενών συστήνετε διακοπή καπνίσματος, άσκηση, επαρκής ύπνος, καλή διατροφή, εμβολιασμός, πνευμονική αποκατάσταση και παραπομπή σε ειδικό για την ΧΑΠ.

Ομάδα Δ: Σε αυτή την κατηγορία ασθενών συστήνετε διακοπή καπνίσματος, άσκηση, επαρκής ύπνος, καλή διατροφή, εμβολιασμός, πνευμονική αποκατάσταση, παραπομπή σε ειδικό για την ΧΑΠ και αυξημένη φροντίδα.

Κλινικές δοκιμές για την θεραπεία της ΧΑΠ

Οι κλινικές δοκιμές είναι ερευνητικές μελέτες που ελέγχουν πόσο καλά λειτουργούν οι νέες ιατρικές προσεγγίσεις στους ανθρώπους.

Τα άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στη γνώση και την πρόοδο κατά της ΧΑΠ, λαμβάνοντας παράλληλα φροντίδα από ειδικούς. Κάθε μελέτη προσπαθεί να βρει καλύτερους τρόπους για την πρόληψη, τον έλεγχο, τη διάγνωση ή τη θεραπεία μιας ασθένειας. 

Συμπληρωματικές Θεραπείες για τη ΧΑΠ

Οι συμπληρωματικές θεραπείες αναφέρονται στις πολλές θεραπείες, φιλοσοφίες και πρακτικές που δεν θεωρούνται συμβατικές ή τυποποιημένες. Μερικά παραδείγματα συμπληρωματικής θεραπείας της ΧΑΠ περιλαμβάνουν βοτανοθεραπεία, μασάζ, γιόγκα και βελονισμό. Αυτές οι τεχνικές δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αλλά μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής. Πάντα συζητάτε τις τεχνικές αυτές με τον ιατρό σας.

Μάθε Περισσότερα – Ανάπνευσε καλύτερα
www.xap.gr

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο