Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια του site

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

ΧΑΠ

Μάθε περισσότερα   – Ανάπνευσε καλύτερα

Παλμική Ταλαντωσιμετρία (Impulse oscillometry – IOS)

Η κυριότερη μέθοδος εκτίμησης της αναπνευστικής λειτουργίας είναι η σπιρομέτρηση. Η σπιρομέτρηση ωστόσο απαιτεί συνεργασία του εξεταζόμενου με τον εξεταστή. Πλέον υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτίμησης της αναπνευστικής λειτουργίας πιο εύκολοι, οι οποίοι δεν απαιτούν την απόλυτη συνεργασία τους ασθενούς. Μία τέτοια μέθοδος που αρχίζει να αποκτά σημαντικής αξία στην καθημερινή κλινική πράξη είναι και η ταλαντωσιμετρία.
Η ταλαντωσιμετρία είναι μία σχετικά νέα μέθοδος εκτίμησης της αναπνευστικής λειτουργίας και σε πολλές περιπτώσεις δύναται να αντικαταστήσει την σπιρομέτρηση. Κατά την ταλαντωσιμετρία ο ασθενής καλείται να αναπνέει ήρεμα μέσα από ένα επιστόμιο. Κατά την διάρκεια της αναπνοής εκπέμπονται ηχητικά κύματα μέσα από το επιστόμιο (5Hz-20Hz). Μέσα από αυτή την εκπομπή των ηχητικών κυμάτων το ταλαντωσιόμετρο έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει τις αντιστάσεις των αεραγωγών με τελικό αποτέλεσμα ο εξεταστής να μπορεί να βγάλει συμπέρασμα εάν υπάρχει κάποιου βαθμού απόφραξη είτε των μικρών είτε των μεγάλων αεραγωγών. Επιπλέον ο εξεταστής μπορεί να χορηγήσει στον ασθενή κάποιο φάρμακο το οποίο ονομάζεται β-διεγέρτης και να κάνει τις μετρήσεις προ και μετά την χορήγηση του φαρμάκου. Η συγκεκριμένη εξέταση πριν και μετά την χορήγηση βοηθάει τον εξεταστή να εκτιμήσει την μεταβλητότητα των αντιστάσεων. Η μεταβλητότητα των αντιστάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου ο πνευμονολόγος να διαπιστώσει εάν έχει απέναντι του ασθενή με Ασθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Βέβαια δεν είναι πάντα εύκολη και ασφαλής η διαφοροδιάγνωση μέσα από αυτή την εξέταση.
Η ταλαντωσιμετρία δύναται να χρησιμοποιηθεί στους ασθματικούς ασθενείς αλλά και στους ασθενείς με ΧΑΠ. Πλέον γίνονται προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς με άλλα νοσήματα των πνευμόνων. Επί του παρόντος δεν αντικαθιστά πλήρως την σπιρομέτρηση ωστόσο είναι ιδιαίτερη χρήσιμη στην εκτίμηση της αναπνευστικής λειτουργίας σε ασθενείς με αδυναμία συνεργασίας στην διενέργεια της σπιρομέτρησης, όπως είναι τα παιδία κάτω των 4 ετών και οι ηλικιωμένοι.
Στην Ελλάδα προς το παρόν ελάχιστα κέντρα προσφέρουν αυτή την εξέταση ανάμεσα στα οποία είναι και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη.

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο