Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

ΧΑΠ Τι είναι;

Τι είναι η ΧΑΠ; Ποιοι είναι οι τύποι ΧΑΠ; Πώς επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα; Θεραπεύεται η ΧΑΠ; Σπιρομέτρηση και στάδια της ΧΑΠ

Τι εννοούμε με τον όρο ΧΑΠ;

Ο όρος ΧΑΠ είναι το ακρωνύμιο (αρκτικόλεξο) της ασθένειας της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Ο ορισμός της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας δεν περιγράφει μόνο μία και μοναδική βλάβη των πνευμόνων.

Ο ιατρικός όρος ΧΑΠ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο βλαβών του αναπνευστικού συστήματος που έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την στένωση των αεραγωγών (των αγωγών που μεταφέρουν το οξυγόνο στους πνεύμονές μας).

Οι όροι χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα περιλαμβάνονται στην διάγνωση της ΧΑΠ.

ΧΑΠ τι είναι και πώς επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια προοδευτική ΧΑΠ ΤΙ ΕΙΝΑΙασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων.
Προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και στένωση των αεραγωγών. Με την πάροδο του χρόνου καθιστά την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη.

Όταν αναπνέουμε, ο αέρας ταξιδεύει στους πνεύμονες μέσα από πολλούς σωλήνες – που ονομάζονται αεραγωγοί – και φτάνει σε εκατομμύρια μικροσκοπικούς θύλακες αέρα.

Σε έναν υγιή πνεύμονα, οι αεραγωγοί είναι ανοιχτοί και οι θύλακες κατά την εισπνοή γεμίζουν με αέρα. Ο αέρας περιέχει οξυγόνο το οποίο διά μέσου των πνευμόνων οδηγείται στο αίμα. Ταυτόχρονα από το αίμα εξέρχεται στους θύλακες το διοξείδιο του άνθρακα και με την εκπνοή αποβάλλεται.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) καθιστά δύσκολη την μεταφορά του αέρα μέσω των αεραγωγών και στους θύλακες. Στην ΧΑΠ, εξαιτίας κυρίως του καπνίσματος οι αεραγωγοί στους πνεύμονές ερεθίζονται και στενεύουν.
Η ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονές μειώνεται. Λιγότερο οξυγόνο εισέρχεται στους ιστούς του σώματος και γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εκδήλωσης  της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ΧΑΠ. Διακρίνουμε τον βρογχιτιδικό τύπο και τον εμφυσηματικό. 

Γνωρίζουμε λίγα σχετικά με το τι προκαλεί τους διαφορετικούς φαινότυπους (κλινικές οντότητες)  της ασθένειας και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών της νόσου.

Ποια είναι τα κύρια αίτια της ΧΑΠ;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο συχνότερος παράγοντας κινδύνου (80%-90%) για τη ΧΑΠ είναι το τσιγάρο. Άλλοι τύποι καπνίσματος (π.χ. πούρα) και  το κάπνισμα της μαριχουάνας είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για τη ΧΑΠ.

Άλλα αίτια της ΧΑΠ εκτός από το κάπνισμα είναι:

  • Εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Μακροχρόνια έκθεση σε επιβλαβή σωματίδια
  • Βρογχική υπεραντιδραστικότητα
  • Κακή ανάπτυξη των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ( 3-5 ετών)
  • Γενετική προδιάθεση

Ενημερωθείτε για τους παράγοντες κινδύνου της ΧΑΠ

Η ΧΑΠ ταξινομείται σύμφωνα με την σπιρομέτρηση σε τέσσερα (4) στάδια κατά GOLDCOPD

Η ταξινόμηση της ΧΑΠ σε στάδια γίνεται κυρίως μέσω μίας πολύ απλής εξέτασης της σπιρομέτρησης. Για αυτό ονομάζεται και σπιρομετρική σταδιοποίηση της ΧΑΠ.

Τα τέσσερα στάδια της ΧΑΠ
Ήπια ΧΑΠ
Μέτρια ΧΑΠ
Σοβαρή ΧΑΠ
Πολύ σοβαρή ΧΑΠ

Υπάρχει και άλλος τρόπος σταδιοποίησης της ΧΑΠ (σύμφωνος με τις υποδείξεις της GOLD) σε τέσσερις ομάδες κινδύνου, ο οποίος βασίζεται στον αριθμό των παροξύνσεων της ΧΑΠ του τελευταίου έτους και στην βαθμολόγηση σύμφωνα με τις κλίμακες της δύσπνοιας mMRC και CAT

Στο άρθρο ΧΑΠ στάδια θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σταδιοποίηση της ΧΑΠ και τις κλίμακες δύσπνοιας.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (COPD) είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη ΧΑΠ

251 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ΧΑΠ παγκοσμίως.

3.17 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

90% των θανάτων από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια παρουσιάζονται σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

700.000 άτομα περίπου πάσχουν στην Ελλάδα από τη ΧΑΠ (Ε.ΠΝ.Ε)

Πολλοί που πάσχουν από ΧΑΠ έχουν ζήσει σε χώρους με πολύ σκόνη ή χημικά.

Οι περισσότεροι που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι πρώην ή νυν καπνιστές (οποιασδήποτε μορφής καπνίσματος). Μάθε περισσότερα για τη ΧΑΠ και το κάπνισμα.

Η ΧΑΠ επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες εξίσου.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ αναπτύσσονται αργά και συνήθως γίνονται εμφανή μετά την ηλικία των σαράντα.

Η ΧΑΠ στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορεί να αποφευχθεί.

Έχω διαγνωσθεί με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Αν μάθατε πρόσφατα ότι πάσχετε από τη ΧΑΠ, πιθανότατα ακόμη προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στις διάφορες αλλαγές που απαιτούνται για τη βελτίωση της υγείας σας.

Όπως οι αλλαγές αυτές έτσι και οι πολυάριθμοι όροι που χρησιμοποιούν οι ιατροί μπορεί να σας μπερδεύουν. Διαβάστε τι σημαίνουν αυτοί οι ιατρικοί όροι σχετικά με τη ΧΑΠ. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα κάποια πράγματα για την πάθησή σας.

Ενημερωθείτε σχετικά με τη ΧΑΠ, ώστε να έχετε την εμπιστοσύνη να ελέγχετε την αναπνοή σας και να αντιμετωπίζετε τις αλλαγές που συμβαίνουν στην αναπνοή σας  με τη ΧΑΠ.

Η κατανόηση του τι συμβαίνει στους πνεύμονές σας και η εκμάθηση κατάλληλων τεχνικών αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την αναπνοή σας αντί να την αφήσετε να σας ελέγξει.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλά διαφορετικά συναισθήματα λόγω της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Ο πανικός, το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινά. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι είναι τρομακτικό να χάνεις την αναπνοή σου και το ότι είναι δύσκολο να μη μπορείς να κάνεις όσα έκανες κάποτε. Ενημερώστε τον ιατρό σας εάν αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος. ΧΑΠ και κατάθλιψη συνυπάρχουν κάποιες φορές.

Μείνετε ενεργός/ενεργή!  Με το να παραμείνετε δραστήριοι και να ασκείστε, θα βελτιώσετε τη συνολική σας ικανότητα, τη δύναμη, την ευελιξία και την ψυχική σας κατάσταση. ΧΑΠ και άσκηση συνδυάζονται ώστε να αναπνέετε καλύτερα.

Γίνετε μέλος του xap.gr ώστε να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την αντιμετώπιση της ΧΑΠ.

Είμαι συγγενής / φίλος ατόμου που πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) χρειάζεται προσαρμογές όχι μόνο από τον ασθενή, αλλά και από όλους τους ανθρώπους που είναι κοντά σε αυτόν.

Η σωστή σας ενημέρωση σχετικά με τη ΧΑΠ και η υποστήριξή σας (σωματική και ψυχολογική) μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ασθενή.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε ο ασθενής να αισθάνεται πιο άνετα και να προσαρμοστεί πιο εύκολα στα νέα δεδομένα.

Ενημερωθείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε αποτελεσματικά έναν ασθενή της ΧΑΠ.

Γίνετε μέλος ώστε να λαμβάνετε ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη ΧΑΠ.

Ποιες είναι οι θεραπείες για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);

Η ΧΑΠ αντιμετωπίζεται. Δυστυχώς δεν θεραπεύεται.

Οι σωστές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα σε καθημερινή βάση, να βελτιώσετε τα επίπεδα των δραστηριοτήτων σας, να επιβραδύνετε την εξέλιξη της πάθησης (ΧΑΠ) και να ενισχύσετε την αναπνοή σας.

Μόνο εσείς και ο ιατρός σας μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα θεραπείας της ΧΑΠ αποκλειστικά για εσάς. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν ίδια για όλους τους ασθενείς, επομένως η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Διαβάστε ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ.

Διαβάστε τις νέες έρευνες για τις εναλλακτικές θεραπείες για τη ΧΑΠ.

Πολύτιμος αρωγός στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ αποτελεί η παγκόσμια πρωτοβουλία για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επιπλέον με την ΧΑΠ ασχολείται δίνοντας ιδιαίτερη βάση τόσο η Ευρωπαική Πνευμονολογική Εταιρία όσο και η Αμερικανική εταιρία Θώρακος. Η Ελληνική Πνευμονολογική εταιρία προσπαθεί διαρκώς μέσα από συνέδρια και γενικότερες δράσεις να ενημερώνει έγκαιρα και αξιόπιστα τους επαγγελματίες υγείας για όλες τις διαθέσιμες θεραπείες. Επιπλέον μέσα από την ομάδα της ΧΑΠ (http://copdgroup.gr/) προσπαθεί να ορίσει τις κατευθυντήριες οδηγίες διάγνωσης και αντιμετώπισης της ΧΑΠ για την πατρίδα μας.  

Εάν είστε επαγγελματίας υγείας κατεβάστε τον οδηγό της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την ΧΑΠ.

Γίνετε μέλος του xap.gr, ώστε να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις νέες θεραπείες / έρευνες για τη ΧΑΠ.

Οι εγγραφή και όλες οι παροχές του xap.gr είναι δωρεάν.

Μάθε Περισσότερα- Ανάπνευσε Καλύτερα

  xap.gr

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο