Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια του site

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

ΧΑΠ

Μάθε περισσότερα   – Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ και θάλασσα.

Πώς επηρεάζει ο θαλασσινός αέρας τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα;

Από τη στιγμή που ζείτε και αναπνέετε στην Ελλάδα, σίγουρα έχετε βρεθεί  κάποια στιγμή δίπλα στη θάλασσα. Πιθανότατα, κάποιοι από εσάς να ζείτε και κοντά σε αυτήν.

Για τους περισσότερους, η ζωή κοντά στη θάλασσα είναι χαλαρωτική και ήρεμη.  Κοντά στη θάλασσα οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αναζωογονούνται.

Αυτό συνέβαινε από την αρχαιότητα.
Πολλές φορές η θάλασσα αναφέρεται ως πηγή επούλωσης για πολλούς τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων παθήσεων των πνευμόνων.

Για σχεδόν 200 χρόνια, οι άνθρωποι συρρέουν στη θάλασσα ή συμμετέχουν σε λουτρά αλατιού για να θεραπεύσουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως πνευμονική ίνωση ή ΧΑΠ.

Βοηθάει ο θαλασσινός αέρας τους πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια | ΧΑΠ;

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η αναπνοή στον φρέσκο ​​αλμυρό αέρα, κοντά στη θάλασσα, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ανθρώπων που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα όπως η ΧΑΠ. Μήπως αυτή η πεποίθηση έχει κάποια αξία;

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της American Thoracic Society, Δρ. Thomas W. Ferkol, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται από την Wall Street Journal, ο Δρ. Ferkol αναφέρει ότι μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία παρακολούθησε τις επιπτώσεις του αέρα των ωκεανών σε σέρφερ που πάσχουν από κυστική ίνωση.

Η μελέτη διήρκεσε 48 εβδομάδες και παρήγαγε ορισμένες ενδείξεις ότι ο αέρας πλούσιος σε αλάτι βοηθούσε τους ασθενείς στον καθαρισμό των βρογχικών εκκρίσεων. Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης σημάδια λιγότερων εξάρσεων και μειωμένη ανάγκη για χρήση αντιβιοτικών.

Μια άλλη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν θεραπευτικές ιδιότητες στον θαλασσινό ατμοσφαιρικό αέρα που έχουν βοηθήσει και τους ασθενείς με άλλα νοσήματα των πνευμόνων.

Η μελέτη συμπεριέλαβε ασθενείς με ποικίλες αναπνευστικές παθήσεις για να διαπιστώσει εάν υπήρξε κοινή βελτίωση των συμπτωμάτων.

Ενώ τα αποτελέσματα των ασθενών ήταν σε ατομική βάση, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο κοινά αποτελέσματα. Αναφέρονται στους ασθενείς που αναπνέουν καθημερινά θαλασσινό αέρα.

Λεπτή βλέννα
Βελτιωμένη αναπνευστική λειτουργία
Μειωμένος βήχας
Εξισορρόπηση πίεσεων στους παραρρίνιους κόλπους.

Ίσως τα παραπάνω να οφείλονται στο γεγονός ότι ο θαλασσινός αέρας αυξάνει την ωσμωτικότητα των εκκρίσεων

Προσοχή στους ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο και στους ασθενείς που έχουν ΧΑΠ σε προχωρημένο στάδιο:  Πριν πάρετε την απόφαση να πάτε στην παραλία να συμβουλευτείτε τον πνευμονολόγο σας. 

Ενώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος και έρευνα για να κατανοήσουμε τα οφέλη της θάλασσας στην υγεία μας,
μία βόλτα στην παραλία θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Πηγή του άρθρου: Lung institute 

Στις σελίδες μας, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια | ΧΑΠ.

Προτείνουμε να διαβάσετε το ΧΑΠ στάδια με την αναθεωρημένη αξιολόγηση κατά GOLDCOPD 2017 όπως και τις δύο έρευνες για τον ευκάλυπτο και τη ρίγανη που θα βρείτε στο ΧΑΠ βότανα.

Το περιεχόμενο των site δεν υποκαθιστά για κανένα λόγο την ιατρική συμβουλή . Είναι χρήσιμο για συζήτηση με τον ιατρό σας. Ο ιατρός που σας παρακολουθεί είναι ο κατάλληλος για να σας ενημερώσει σχετικά με την υγεία σας. Επιλέξτε για ιατρό έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε και συζητήστε μαζί του όλα τα θέματα της υγείας σας που σας απασχολούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο