Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

Τι είναι η οξυγονοθεραπεία;

Ως οξυγονοθεραπεία ονομάζουμε την χορήγηση οξυγόνου μέσα από συμπυκνωτές ή φιάλες οξυγόνου σε έναν ασθενή οποίος το έχει ανάγκη. Η ενδονοσοκομειακή χορήγηση οξυγόνου γίνεται μέσα από μεγάλες φιάλες οι οποίες περιέχουν 100% οξυγόνο και τροφοδοτούν όλο το νοσοκομείο μέσα από ένα ενιαίο αυτόνομο δίκτυο. Η ροή του οξυγόνου από αυτό το δίκτυο μπορεί να φτάσει τα 14 με 15 λίτρα ανά λεπτό. Επιπλέον η ροή του οξυγόνου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνεχής και όχι παλμική (δηλαδή δεν υπάρχει συγχρονισμός με την εισπνευστική προσπάθεια του ασθενούς)

Όλοι οι ασθενείς με ΧΑΠ δικαιούνται δωρεάν από τα ταμεία τους χρόνια κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία αρκεί να εμφανίζουν αναπνευστική ανεπάρκεια όπως αυτή ορίζεται παρακάτω.

  • PaO2 μικρότερη ή ίση από 55mmHg ή/και SPO2 μικρότερο ή ισο από 88% με ή χωρίς υπερκαπνία επιβεβαιωμένη 2 φορές σε διάστημα 3 εβδομάδων
  • PaO2 55-60 mmHg σε παρουσία πνευμονικής υπέρτασης, περιφερικών οιδημάτων ενδεικτικών συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ή πολυκυτταραιμίας (ΗΤ > 55%)

PaO2: Μερική πίεση οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα σε έναν αναλυτή αερίων

SPO2: O κορεσμός της αιμοσφαιρίνης όπως αυτός εμφανίζεται σε ένα παλμικό οξύμετρο δακτύλου.

Η οξυγονοθεραπεία χορηγείται με τους σταθερούς συμπυκνωτές οξυγόνου και τους φορητούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν ο πνευμονολόγος, σας συνταγογραφήσει για πρώτη φορά οξυγονοθεραπεία, δεν σημαίνει ότι θα χρειάζεστε χορήγηση οξυγόνου για πάντα. Οφείλετε να συμβουλευτείτε ξανά τον γιατρό σας (και όχι την εταιρεία που σας προμηθεύει το οξυγόνο) μέσα στους τρεις πρώτους μήνες και εκείνος τότε θα πάρει την τελική απόφαση.

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο