Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια του site

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

ΧΑΠ

Μάθε περισσότερα   – Ανάπνευσε καλύτερα

Έχω ΧΑΠ – Μόλις έμαθα ότι πάσχω από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Ίσως να αισθανθήκατε έκπληκτος όταν μάθατε από τον ιατρό σας ότι πάσχετε από τη ΧΑΠ.

Αυτό που ακούσατε ίσως σας φάνηκε άγνωστο ή τρομακτικό ή ίσως αισθανθήκατε ανακουφισμένος, γιατί μάθατε τελικά τι συμβαίνει σχετικά με την υγεία σας.

Μερικοί άνθρωποι όταν ενημερώνονται ότι πάσχουν από τη ΧΑΠ θέλουν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν. 

Αισθάνονται ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη. Αποκτούν κάποιο έλεγχο της κατάστασής τους. Άλλοι προτιμούν να αφήσουν τις πληροφορίες να έρθουν μόνες του. Άλλοι αρνούνται να αποδεχτούν το πρόβλημα υγείας τους και απευθύνονται σε  άλλον γιατρό μήπως τους πει κάτι διαφορετικό. Κάθε άνθρωπος αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στο άκουσμα της ασθένειας. 

Όποια και αν είναι η περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλά διαφορετικά συναισθήματα λόγω της ΧΑΠ. Ο πανικός, το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο δύσκολο είναι σιγά σιγά να αισθάνεσαι ότι σου κόβεται η ανάσα και ότι ο αέρας που έχεις δεν επαρκεί 

 • Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος. 
 •  Μην νιώθετε ντροπή ή αμηχανία εάν έχετε αυτά τα συναισθήματα.
  ΧΑΠ και κατάθλιψη συχνά συνυπάρχουν. Υπάρχει βοήθεια!
 • Μπορείτε να ενημερωθείτε ώστε να δείξετε εμπιστοσύνη στον γιατρό σας και να
  αντιμετωπίσετε με αισιοδοξία αυτό που συμβαίνει.
 • Ελέγξτε εσείς την αναπνοή σας και όχι η αναπνοή σας εσάς. Ενημερωθείτε για το τι είναι η ΧΑΠ και πως επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα. Η κατανόηση του τι συμβαίνει στους πνεύμονές σας και η εκμάθηση κατάλληλων τεχνικών ώστε να μειώσετε τις εκκρίσεις σας  μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την αναπνοή σας αντί να την αφήσετε να σας ελέγξει.
 • Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας ώστε να επιβραδύνετε την πρόοδο της ΧΑΠ. Μειώστε τις πιθανότητες να έχετε προβλήματα αναπνοής και  βελτιώστε την ικανότητά σας να συμμετέχετε στις συνήθεις ή και σε νέες σας δραστηριότητες.
 • Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι και να ασκείστε. Έτσι θα βελτιώσετε τη συνολική σας ικανότητα, τη δύναμη, την ευελιξία και την ψυχική σας κατάσταση. Διαβάστε περισσότερα στο ΧΑΠ και άσκηση.
 • Αποφύγετε τον καπνό τσιγάρων και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες που υπάρχουν στον αέρα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν σκόνη, εντομοαπωθητικά, χημικά και καπνό.
 • Σταματήστε το κάπνισμα! Εάν γνωρίζετε ότι πάσχετε από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ – COPD) και εξακολουθείτε να καπνίζετε απλά κάνετε τη ζωή σας χειρότερη. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της ΧΑΠ.
 • Κάνετε τον αέρα στο σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Καθαρίζετε συχνά και αλλάζετε συχνά τα φίλτρα αέρος των συσκευών. Η έκθεση στη σκόνη και σε άλλους ρύπους μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τους πνεύμονες σας που ήδη έχουν υποστεί βλάβη λόγω της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Διαβάστε περισσότερες συμβουλές στο ΧΑΠ και σπίτι. Προτείνουμε να χρησιμοποιείτε ειδικά καθαριστικά για το σπίτι αν πάσχετε από ΧΑΠ.
 • Διαβάστε τους βασικούς ιατρικούς όρους που πρέπει να γνωρίζετε για την καλύτερη αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ΧΑΠ.
 • Πίνετε πολλά νερό και υγρά όλη την ημέρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παχύρευστων εκκρίσεων στους πνεύμονές σας.
 • Μάθετε πώς να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας με συγκεκριμένες τεχνικές. Ένα πρόγραμμα από φυσικοθεραπευτή για καλύτερη αποβολή των εκκρίσεων θα σας βοηθούσε. Ο βήχας βοηθά στον καθαρισμό των πνευμόνων σας. Ο γιατρός σας ή ο φυσικοθεραπευτής  μπορεί να σας διδάξει τρόπους για να βήχετε καλύτερα. 
 • Ενημερωθείτε σχετικά με τις νέες και τις κλασικές θεραπείες για τη ΧΑΠ. Οι σωστές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα σε καθημερινή βάση, να επιβραδύνετε την εξέλιξη της πάθησης (ΧΑΠ) και να ενισχύσετε την αναπνοή σας.
 • Διαβάστε ποιες εναλλακτικές θεραπείες για τη ΧΑΠ ερευνώνται και έχουν θετικά αποτελέσματα. Συζητήστε με τον ιατρό σας. Είναι ο κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει σχετικά με την υγεία σας. Εκφράστε του όποια απορία έχετε  σχετικά με τη θεραπεία της ΧΑΠ.

Μπορείτε να μάθετε να αποφεύγετε μία οξεία παρόξυνση της ΧΑΠ, αναγνωρίζοντας προειδοποιητικά σημάδια (σημεία) – συμπτώματα και στη συνέχεια αναλαμβάνοντας την κατάλληλη δράση να τα αντιμετωπίσετε.

Διαβάστε περισσότερα για το τι είναι η παρόξυνση της ΧΑΠ και πως αντιμετωπίζεται. 

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και να παραμείνετε υγιής. Προτείνουμε να διαβάσετε τον μίνι οδηγό μας για τους ασθενείς της ΧΑΠ.

Η ζωή με τη ΧΑΠ μπορεί να είναι προκλητική, ανάλογα και με το σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ασθένεια όταν γίνεται η διάγνωση. Η ΧΑΠ κατηγοριοποιείται σε τέσσερα στάδια από τους επιστήμονες. 

Ενημερώσου για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ.

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο