Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

ΧΑΠ ΚΑΙ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ

Ως συννοσηρότητα ορίζουμε τα συνοδά νόσημα. Η Χρόνια  αποφρακτική πνευμονοπάθεια πολύ συχνά συνυπάρχει με άλλες παθήσεις. Η συνύπαρξη αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των παροξύνσεων, στην ποιότητα ζωής αλλά και στο προσδόκιμο επιβίωσης

Αναφέρουμε τις σημαντικότερες:

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πολλοί ασθενείς με ΧΑΠ διαγιγνώσκονται με έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας (χαμηλό κλάσμα εξώθησης <60%). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται τακτικά και από καρδιολόγο και πνευμονολόγο και η αγωγή που λαμβάνει για την μία πάθηση δεν θα πρέπει να επηρεάζει την άλλη.

Ισχαιμική καρδιοπάθεια: Όλοι οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να ελέγχονται για συνύπαρξη ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Με τον όρο ισχαιμική καρδιοπάθεια ονομάζουμε την καρδιοπάθεια που οφείλεται στην χαμηλή αιμάτωση της καρδιάς. Θα πρέπει οι ασθενείς  με ΧΑΠ να υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο (θα περιλαμβάνει τουλάχιστον  ηλεκτροκαρδιογάφημα, triplex καρδιάς, και καρδιολογικά ένζυμα.)

Καρδιακές αρρυθμίες: Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη αρρυθμία που υπάρχει με την ΧΑΠ. Η αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής θα πρέπει να μην επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία αλλά και το αντίθετο . (για παράδειγμα ως αντιαρρυθμικά θα πρέπει να επιλέγονται εκλεκτικοί b-blocker και επιπλέον να μην γίνεται κατάχρηση από τον πνευμονολόγο των β-διεγερτών).

Περιφερική αγγειακή νόσος. Συχνά συνυπάρχει με την ΧΑΠ. Ως κοινός παράγοντας κινδύνου για την ταυτόχρονη ανάπτυξη των δύο νοσημάτων θα λέγαμε ότι είναι κυρίως η καπνιστική συνήθεια.

Αρτηριακή Υπέρταση: Η αρτηριακή υπέρταση είναι η πιο συχνή συννοσηρότητα στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και σxετίζεται με την πρόγνωση της νόσου.

Οστεοπόρωση: Η οστεοπόρωση συνυπάρχει συχνά με την ΧΑΠ και ιδιαίτερα στον εμφυσηματικό τύπο και στα αδύνατα άτομα.

Άγχος και κατάθλιψη: Συχνά ο ασθενής με ΧΑΠ υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη, ιδιαίτερα όταν η έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας είναι σημαντική.

Καρκίνος του Πνεύμονα: Παρατηρείται η συνύπαρξη ΧΑΠ και καρκίνου του πνεύμονα ιδιαίτερα στους εμφυσηματικούς. Φαίνεται να σχετίζεται από το γεγονός ότι και τα δύο σχετίζονται με την καπνιστική συνήθεια.

Διαβήτης: Ο διαβήτης συχνά συνυπάρχει με ΧΑΠ και μάλιστα σε ποσοστό που μπορεί να ξεπερνάει και το 30 %. Σχετίζεται με την πρόγνωση της νόσου. Η θεραπεία τόσο του διαβήτη όσο και της ΧΑΠ παραμένει η συνηθισμένη και δεν χρειάζεται να διαφοροποιείται εξαιτίας της συνύπαρξης  των δύο νοσημάτων.

Βρογχεκτασίες

Ανευρίσκονται συχνά στην αξονική τομογραφία θώρακος σε ασθενείς με ΧΑΠ. Σχετίζονται με μεγαλύτερης διάρκειας παροξύνσεις και η χρήση στεροειδών (κορτιζόνης) σε αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγεται.

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο