Μάθε περισσότερα  –  Ανάπνευσε καλύτερα

ΧΑΠ

Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια.

Πνευμονική Αποκατάσταση στην ΧΑΠ

Η πνευμονική αποκατάσταση στην ΧΑΠ σύμφωνα με την ERS (European Respiratory Society) πρέπει είναι μια σύντομη χρονικής διάρκειας άσκηση που στόχο έχει να μειώσει την αρνητική επίδραση της αναπνευστικής λειτουργίας στην ποιότητα ζωής του ασθενή. Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας την βαρύτητα των συμπτωμάτων και αυξάνοντας την αντοχή τους στις καθημερινές δραστηριότητες.

Σε κάθε ασθενή δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που στόχο έχει να βελτιώσει την φυσική άλλα και την συναισθηματική του κατάσταση. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνήθως ασκήσεις αντοχής 3 φορές την εβδομάδα. Κατά την άσκηση αυτή ο ασθενής περπατάει ή κάνει ποδήλατο διάρκειας τουλάχιστον 20 λεπτών σε συγκεκριμένη ένταση που έχει οριστεί από τον θεραπευτή και ταυτόχρονα ο φυσίατρος ή ο φυσικοθεραπευτής παρακολουθεί διάφορες παραμέτρους όπως τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης και τον καρδιακό παλμό με ένα παλμικό οξύμετρο. Επιπλέον το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει διακεκομμένη άσκηση στην οποία υπάρχουν μικρά διαλείμματα ξεκούρασης. Περίοδοι έντονων ασκήσεων αντοχής εναλλάσσονται με περιόδους χαμηλής έντασης ασκήσεων.

Το πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης μετά την περίοδο 8 εβδομάδων εξασφαλίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή. Στα προγράμματα αυτά ο ασθενής εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί κάποιες ασκήσεις στην οικία του.

Στα κέντρα αναπνευστικής αποκατάστασης ο πνευμονολόγος οφείλει να ενημερώνει πλήρως τον φυσίατρο του κέντρου σχετικά με την πάθηση του ασθενούς αλλά και την βαρύτητα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Κρίνεται σκόπιμη πολλές φορές η προσκόμιση τους τελευταίου λειτουργικού ελέγχου του ασθενούς (σπιρομέτρηση) ώστε ο φυσίατρος να μπορέσει καλύτερα να εκτιμήσει την λειτουργική κατάσταση του ασθενούς.

Το κράτος επί του παρόντος σας παρέχει δωρεάν είτε σε δημόσια δομή είτε ιδιωτικά σύνολο 10 συνεδρίες το έτος. Αξιοποιήστε τες!

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε το κέντρο που θα επιλέξετε να γνωρίζει το απαιτούμενο για την ΧΑΠ πρόγραμμα.

.

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο