ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑΣ

ΧΑΠ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Τα πρώτα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά αποδίδονται λανθασμένα στη γήρανση, στη μη καλή φυσική κατάσταση ή στον «βήχα του καπνιστή». Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα της ΧΑΠ στην υγεία τους ή τα αποδίδουν σε άλλα αίτια.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια προοδευτική ασθένεια. Τα συμπτώματα στην αρχή μπορεί να είναι αρκετά ήπια και στην πορεία της νόσου να γίνουν σοβαρά.

Ποία είναι όμως τα συμπτώματα της ΧΑΠ;

 

Η Δύσπνοια

Είναι το υποκειμενικό αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή. Στην αρχή μπορεί να παρατηρηθεί κατά την άσκηση και αργότερα στην ηρεμία σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.

Ο Χρόνιος βήχας είναι ένα σύμπτωμα της ΧΑΠ

Είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ΧΑΠ και ίσως το συχνότερο. Συχνά ο ασθενής το θεωρεί ως κάτι φυσιολογικό (λόγω καπνίσματος, περιβαλλοντικής μόλυνσης κ.λπ.). Με την πρόοδο της νόσου εμφανίζεται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Μπορεί να είναι ξηρός ή παραγωγικός (να περιέχει φλέματα).

Αυξημένη Παραγωγή πτυέλων

Είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα στην ΧΑΠ και χαρακτηρίζεται από βήχα με μεγάλη ποσότητα πτυέλων.

Συριγμός – Συρίττουσα αναπνοή

Ο ασθενής ακούει την ανάσα του να “σφυρίζει” ή πολλές φορές γίνεται αντιληπτό μόνο από τον ιατρό καθώς τον ακροάζεται. Συνήθως εμφανίζεται την νύχτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας προσπαθεί να περάσει από στενούς αεραγωγούς.

Σφίξιμο στο στήθος

Συνήθως προκύπτει κατά την κόπωση του ασθενούς.

Συμπτώματα Κόπωσης – Κούρασης

Συνήθως τα άτομα που πάσχουν από τη ΧΑΠ κουράζονται ευκολότερα από άλλα άτομα της ηλικίας τους. Η δύσπνοια στην ΧΑΠ βαθμολογείται με δύο κλίμακες. Την κλίμακα mMRC και το ερωτηματολόγιo CAT.

Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Πρωινούς πονοκεφάλους

Αυτό οφείλεται στην κακή ποιότητα ύπνου που κάνει συνήθως ο ασθενής με ΧΑΠ.

Σκούρα μπλε ή μωβ απόχρωση των χειλιών ή των νυχιών (κυάνωση).

Απώλεια βάρους

Παρατηρείται κυρίως στον εμφυσηματικό τύπο λόγω κόπωσης από την υπερλειτουργία των αναπνευστικών μυών.

Ο μόνος κατάλληλος για να διαγνώσει αν πάσχετε από τη ΧΑΠ και να εκτιμήσει τα συμπτώματα σας είναι ο πνευμονολόγος σας. Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας είναι σημαντική για την εξέλιξη της νόσου