Ευχαριστούμε τον  Στρατιωτικό Ιατρό Πνευμονολόγο Νικόλαο Ρουσσάκη MD, MSc (MPH) για την επιστημονική επιμέλεια του site

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

ΧΑΠ

Μάθε περισσότερα   – Ανάπνευσε καλύτερα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑΣ

ΧΑΠ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Που αποδίδονται λανθασμένα τα συμπτώματα της ΧΑΠ;

ΧΑΠ Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ποια εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) προτού καν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα;

Η έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Τα πρώτα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά αποδίδονται λανθασμένα στη γήρανση, στη μη καλή φυσική κατάσταση ή στον «βήχα του καπνιστή». Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα της ΧΑΠ στην υγεία τους ή τα αποδίδουν σε άλλα αίτια.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια προοδευτική ασθένεια. Τα συμπτώματα στην αρχή μπορεί να είναι αρκετά ήπια και στην πορεία της νόσου να γίνουν σοβαρά.

Ποία είναι όμως τα συμπτώματα της ΧΑΠ;

Η Δύσπνοια

Είναι το υποκειμενικό αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή. Στην αρχή μπορεί να παρατηρηθεί κατά την άσκηση και αργότερα στην ηρεμία σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.

Ο Χρόνιος βήχας είναι ένα σύμπτωμα της ΧΑΠ

Είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ΧΑΠ και ίσως το συχνότερο. Συχνά ο ασθενής το θεωρεί ως κάτι φυσιολογικό (λόγω καπνίσματος, περιβαλλοντικής μόλυνσης κ.λπ.). Με την πρόοδο της νόσου εμφανίζεται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Μπορεί να είναι ξηρός ή παραγωγικός (να περιέχει φλέματα).

Αυξημένη Παραγωγή πτυέλων

Είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα στην ΧΑΠ και χαρακτηρίζεται από βήχα με μεγάλη ποσότητα πτυέλων.

Συριγμός – Συρίττουσα αναπνοή

Ο ασθενής ακούει την ανάσα του να “σφυρίζει” ή πολλές φορές γίνεται αντιληπτό μόνο από τον ιατρό καθώς τον ακροάζεται. Συνήθως εμφανίζεται την νύχτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας προσπαθεί να περάσει από στενούς αεραγωγούς.

Σφίξιμο στο στήθος

Συνήθως προκύπτει κατά την κόπωση του ασθενούς.

Συμπτώματα Κόπωσης – Κούρασης

Συνήθως τα άτομα που πάσχουν από τη ΧΑΠ κουράζονται ευκολότερα από άλλα άτομα της ηλικίας τους. Η δύσπνοια στην ΧΑΠ βαθμολογείται με δύο κλίμακες. Την κλίμακα mMRC και το ερωτηματολόγιo CAT.

Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Πρωινούς πονοκεφάλους

Αυτό οφείλεται στην κακή ποιότητα ύπνου που κάνει συνήθως ο ασθενής με ΧΑΠ.

Σκούρα μπλε ή μωβ απόχρωση των χειλιών ή των νυχιών (κυάνωση).

Απώλεια βάρους

Παρατηρείται κυρίως στον εμφυσηματικό τύπο λόγω κόπωσης από την υπερλειτουργία των αναπνευστικών μυών.

Ο μόνος κατάλληλος για να διαγνώσει αν πάσχετε από τη ΧΑΠ και να εκτιμήσει τα συμπτώματα σας είναι ο πνευμονολόγος σας. Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας είναι σημαντική για την εξέλιξη της νόσου

Σπιρομέτρηση η βασικότερη εξέταση.

Η βασική εξέταση που πρέπει να κάνετε για την διάγνωση της ΧΑΠ, είναι ένα τεστ της αναπνευστικής λειτουργίας που ονομάζεται σπιροµέτρηση.
Η σπιροµέτρηση είναι η βασική εξέταση διάγνωσης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) αλλά και µία εξέταση που πρέπει να επαναλαμβάνεται για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης αλλά και της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

Η σπιρομέτρηση μπορεί να ανιχνεύσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) προτού καν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα.

Είναι µία εξέταση που βοηθά στην διάγνωση πολλών αναπνευστικών νόσων.
Η σπιρομέτρηση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τους ιατρούς να αξιολογούν την απόφραξη (περιορισμό της ροής του αέρα). Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και γίνεται µέσω μίας ειδικής συσκευής, του σπιρόµετρου. Η σπιρομέτρηση εκτιμά την αναπνευστική λειτουργία. Κατά την εξέταση της απλής σπιρομέτρησης θα σας ζητηθεί να φυσήξετε σε ένα μικρό σωλήνα που είναι συνδεδεμένος με ένα σπιρόμετρο. Έτσι µετριέται η ταχύτητα και η ποσότητα (ο όγκος) αέρα που µπορεί να εκπνεύσει ο εξεταζόμενος μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά και το µόνο που χρειάζεται είναι ο εξεταζόµενος να φυσήξει µε δύναµη τουλάχιστον τρεις (3) φορές.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Διάγνωση της ΧΑΠ

Το site χρησιμοποιεί μόνο τα απαραίτητα cookies για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο